Omogući pristupačnost

Neretva

RIJEKA NERETVA  ljepotica smaragdno-zelene boje izvire u Bosni i Hercegovini,a svojih zadnjih 22 km protječe kroz Hrvatsku i ulijeva se kod Ploča u Jadransko more. Najzanimljiviji dio toka rijeke je Delta Neretve koja je bogata plodnim tlom, te pogodna za uzgoj na daleko poznatih neretvanskih mandarina, naranača, limuna i brojnih drugih kultura.To je stanište velikog broja vrsta ptica (ornitološki rezervat)  i životinja.

Kroz vodene kanale delte se održavaju turističke plovidbe tradicionalnim neretvanskim lađama. Najpoznatija turističko-sportska manifestacija je Maraton lađa koji se odvija svake godine, druge subote u mjesecu kolovozu.

Na obali Neretve smješteni su gradovi Metković i Opuzen koji nude najbolje od tradicionalne neretvanske kuhinje: neretvanski brudet, specijaliteti od jegulja, žaba, divljači..., a sve tu zaliveno domaćim vinom od grožđa iz doline rijeke.

Vrijedi spomenuti naselje Vid kod Metkovića gdje se nalazi Arheološki muzej Narona izgrađen na ruševinama istoimenog rimskog naselja.

Naše preporuke