Omogući pristupačnost

Kulturno i povijesno nasljeđe

Na obroncima Biokova, neposredno iznad gornje Podgore, 1962. godine podignut je spomenik Galebova krila u spomen na partizansku ratnu moranaricu osnovanu u Podgori 20 godina ranije. Slomljeno krilo simbolizira mornare poginule u borbi za slobodu, a uspravno uspon do pobjede.

U blizini spomenika nalazi se i prapovijesni lokalitet Troje gomile - četiri grobna humka velikana koji su služili i kao promatračnice (tumuli). Prva tri su djelomično očuvana, dok je četvrti potpuno raskopan te se jasno vide ostaci groba.

U gornjoj Podgori nalaze se i ostaci kule Roščića. Kule su bile dio obrambenog sustava izgrađenog u 17. i 18. stoljeću u svrhu obrane od Turaka, a u potresu 1962. teško je oštećena posljednja preostala, Roščića kula.

Sakralna arhitektura

Ovo malo mjesto ponosno je na svoju dugu kršćansku tradiciju, čemu svjedoči velik broj crkvi i kapelica - njih čak dvadesetak. Posjetite barem jednu, ali znajte, kako svaka priča svoju priču.

Barokna crkva Sv. Tekle izgrađena je 1626. godine, a odlikuje se predivnom pozicijom - okružena prirodom, na rtu Sv. Tekle. U dvorištu crkve možete vidjeti i ostatke groblja iz razdoblja turskih provala.

Tu je i crkva Sv. Roka s grobljem, oboje iz 17. stoljeća, a na spomenutom groblju su, prema lokalnoj predaji, pokapali umrle od kuge. Crkva je velikim potresom 1962. izrazito oštećena, ali zvonik je nedostajao i prije - dapače, još od Prvog svjetskog rata, kada ga je neprijateljska vojska koristila umjesto topovskih kugli.

U crkvi Svih Svetih nalazi se oltar s relikvijama Sv. Vicenca, zaštitnika općine. Prve nedjelje nakon Velike Gospe ( 15. kolovoza ) u crkvi se održava svečana misa u čast sveca, a u mjestu se organizira veliki sajam koji privlači brojne posjetitelje, čak i iz susjedne BiH.

Kapelica-svjetionik Ijak jedna je od najzanimljivijih građevina u Podgori, a nalazi se na rtu Ijak. Posvećena je Bl. Djevici Mariji i, naravno, Sv. Nikoli, zaštitniku pomoraca. Bila je i savršeno funkcionalan svjetionik. Ni najstariji mještani ne znaju reći kada je izgrađena, a ponegdje se spominje kao jedan od najstarijih očuvanih svjetionika Mediterana.

Kapela Sv. Srca Isusova najzanimljiviji je povijesni lokalitet u ovom kraju. Uz specifičan spoj stilova - venecijanskog baroka s lokalnim utjecajima - jedna je od najbolje očuvanih sakralnih zgrada. U sklopu nekadašnjeg kompleksa nalaze se i portal ljetnikovca obitelji Mrkušić koji je nekada stajao uz kapelu, a tu je i savršeno očuvan grb obitelji Mrkušić u kojem su, prema heraldičkoj tradiciji, simbolički spojene Dalmacija u kojoj je ova plemićka obitelj prebivala te njihova rodna Bosna.

Vrijedi spomenuti i crkvu Sv. Liberana, crkvu Sv. Jurja, crkvu Sv. Križa, crkvu Gospe od Karmela te crkvu Uznesenja Marijina.

Naše preporuke