Omogući pristupačnost

Povijest Podgore

Podgora je spomenuta prvi puta kao jedno od mjesta pod zaštitom Venecije nakon turskog poraza u bitci kod Lepanta, čak 1571. godine. Na groblju pokraj crkve Sv. Tekle još uvijek možete vidjeti nadgrobne spomenike iz tog doba. Unatoč tek srednjovjekovnom spominjanju, arheološki artefakti svjedoče postojanju brojnih naselja na ovom mjestu kroz tisuće godina, sve od prapovijesti i antike, preko srednjeg vijeka, do modernih vremena - vjerojatno zbog zahvalne pozicije, blage klime i predivnih prirodnih ljepota.

Samo ime - Podgora - rezultat je, naravno smještaja pored samih obronaka Biokova. Za turske invazije ovo je mjesto bilo jedno od strateških obrambenih točaka, iz kojeg su razloga podignute i brojne kule, a u to je doba mjesto imalo “titulu” Kaštel (Castello).

Mjesto je podijeljeno na dva dijela - Gornju (staru) Podgoru izgradili su mještani koji su, uzmičući čestim napadima hajduka, pobjegli na obronke Biokova, tražeći zaklon. Donja Podgora (Kraj) izgrađena je najvećim dijelom nakon kobnog potresa 1962. koji je porušio velik dio naselja i uništio nebrojene prirodne ljepote. Izgradnjom donje Podgore počinje i rapidan razvoj turizma na ovom području.

Naše preporuke