Omogući pristupačnost

Jedinstvenosti Podgore

Mnogi se slažu da je ovo mjesto, smješteno na samom središtu hrvatske obale, najljepše mjesto Makarske rivijere. More je u Podgori besprijekorno bistro, a plaže ekološki čiste. Tu je, naravno, i poznata mediteranska gastro ponuda, a na raspolaganju su vam moderni kapaciteti za smještaj te brojni zabavni i sportski sadržaji koji vaš odmor mogu činiti još zabavnijim.

Posebnost podgorskih plaža, koje se protežu na otprilike 5.5 kilometara obale, rezultat su posebnog spoja Biokova i mora. Tisućama godina, raznim su prirodnim procesima nastajale najljepše šljunčane plaže ovog dijela obale.

Na širem području Podgore nalazi se nepoznat, ali velik broj izvora slatke vode. Mnogi od njih su uređeni i obzidani, a bogatstvo voda ovog kraja bio je i jedan od razloga vrlo rane napučenosti ovog mjesta. Početkom 20. stoljeća potoci koji iz njih ističu pokretali su čak 24 mlina, a tragovi i pukotine uzrokovane potresom na uređenim se izvorima vide i danas.

Nekada simbol Podgore, takozvani Prolaz sriće, nalazio se na Sutikli. Stjenoviti luk nadvijao se nad prolazom tik uz more sve do potresa 1962. godine. Potres ga je, nažalost, srušio, ali mještani ga još uvijek od milja zovu Cestom sriće.

U ruševinama mnogih starijih kuća u Podgori lako ćete pronaći bakrene novčiće, koji su dio naše prekrasne povjesti. Mještani su još od vremena Mletaka tradicionalno pod pragove novih kuća zakapali bakrene novčiće koji su, prema predaji, toj kući donosili sreću, a tradicija se održala sve do sredine 20. stoljeća.

Jedna od najpoznatijih mjesnih legendi priča tragičnu priču o Tekli. Za vrijeme plovidbe, djevojka imena Tekla je umrla na jedrenjaku, a njen je otac, slomljen gubitkom jedine kćeri, odbio baciti u more prema običaju. Ploveći u blizini Podgore, pronašao je mjesto koje ga je izgledom podsjećalo na brod, a njeni čempresi na jarbole. Tu je pokopao svoju kći i to je, prema predaji, bio prvi grob na mjestu koje se danas zove Punta svete Tekle.

Tu su i mnoge druge lokalne legende i ostaci nekih davno prošlih vremena, od kojih u nekima možete uživati još i danas. Priča u Podgori nikada ne nedostaje.

Naše preporuke