Šibenik

ŠIBENIK- Krešimirov grad, najstariji hrvatski samorodni grad na Jadranu., nastao kao starohrvatska utvrda. Prvi put se spominje sredinom 11. st. u darovnici kralja Petra Krešimira IV po kojem je i dobio ime.

Kroz burnu povijest grada sagrađena je impresivna fortifikacijska arhiktektura što je vidljivo kroz četiri utvrde: tvrđava sv. Nikole,Tvrđava sv. Ivana, Šubićevac te tvrđava sv. Mihovila, sa koje puca predivan pogled na cijeli zaljev.

Sinbol grada Šibenika je katedrala sv. Jakova sagrađena u gotičko-renesansnom stilu pod vodstvom slavnih graditelja Juraja Dalmatinca i Nikole Firentinca.Izgrađena je isključivo od kamena , bez upotrebe drugih materijala, te sadrži više od 70 portreta na svojim apsidama, što je i razlog zašto je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Valja spomenuti brojne građevine poput renesansne Gradske vijećnice, srednjevjekovne Kneževe palače, Biskupske palače, te četiri bunara (rezervoari za vodu iz 15.st.) gdje se održavaju kulturne manifestacije.

Na području grada postoje 24 crkve i šest samostana. Najpoznatija je crkva sv. Ivana, koju krasi kameni zvonik. Crkva sv. Krševana, pokraj koje je postavljeno najstarije zvono u Hrvatskoj iz 13.st. pronađeno u moru nedaleko od grada.

U blizini Šibenika je Nacionalni park Krka fenomen prirodne ljepote te otočni arhipelag: Krapanj, Prvić i Zlarin.

Naše preporuke