Omogući pristupačnost

Slastice

Medenjaci

Na dasci se prosije 40 dag brašna te mu se doda žličica sode bikarbone, 15 dag šećera u prahu, 3-5 žlica meda, 3 jaja, 4 tučena klinčića, malo cimeta, malo muškatnog oraščića, naribana kora limuna i naranče i malo soli. Izvalja se tijesto na debljinu 2 cm te se režu oblici. Peče se na umjerenoj vatri.

Mandulet


Oko pola sata na pari se tuče 5 bjelanjaka, 30 dag šećera, 2-3 žlice vreloga meda i 25 dag krupno izrezanih i poprženih bajama. Na dno tepsije položi se komad oblatne i na nju izlije topla smjesa. Povrh smjese stavi se drugi komad oblatne i sve ostavi preko noći da se ohladi. Sutradan se nožem označe jednaki komadi i režu, po mogućnosti na mramornoj ploči.

Arancini

Kora od naranče (limuna ili bilo kojeg agruma) ostavi se potopljena u vodi 7-8 dana. Potrebno je često mijenjati vodu da iz kore nestane gorčina. Kad koru izvadimo iz vode, izrežemo je na prutiće i izvažemo, te dodamo jednaku količinu šećera koliko je teška kora. Zajedno se kuhaju dok rub ne pobijeli, nakon čega se izvadi kora, uvalja u krupni šećer i ostavi na čistu krpu da se suši.

Rožata

Dobro se istuče 6 jaja sa 6 žlica šećera i malo više od pola litre mlijeka te se doda naribana limunova kora, malo maraskina i vrećica vanilinog šećera. Posebno se u maloj posudi zagrijava 25 dag šećera dok ne posmeđi te se njime oblije veći kalup u koji se ulije smjesa za rožatu. Kalup sa smjesom stavi se u veću posudu u kojoj je provrela voda do polovice kalupa te se na pari kuha 3⁄4 sata, a onda peče u pećnici još 1⁄4 sata. Kad se kalup malo ohladi, preokrene se te se rožata pažljivo istrese na veliki tanjur.

Bobići


Polovica od 90 dag neoguljenih bajama se samelje, a druga polovica krupnije isjecka. Dobro se izmiješa 6 jaja sa 70 dag šećera, dodaju se bajami, malo muškatnog oraščića i izribana kora limuna. Oblikuju se jednake malene kuglice, po sredini se pritisnu prstom da se napravi lagana udubina te se peku na vrlo laganoj vatri. Lim na kojemu se peku premaže se pčelinjim voskom.

Vela Puharić, V. (2008). Tradicijska kuhinja makarskog primorja Vrime prošlosti na pijatu budućnosti. Etnološka istraživanja, (12/13), 397-410.

Naše preporuke